BANGUNAN DAN KEMUDAHAN
2.1 PELAN LOKASI
Syarat-syarat pemilihan lokasi:
i. Pemilihan kawasan perlulah di tempat yang mempunyai banyak pengunjung.
ii. Kawasan industri perlu bebas dari pencemaran alam seperti banjir.
iii. Pemilihan lokasi perlu mudah di cari serta mempunyai banyak kemudahan.
iv. Kawasan yang bersih dan selesa.
v. Kawasan yang mudah mencari sumber air bersih.
2.2 PELAN SUSUN ATUR KILANG
2.3 PERALATAN DAN PERKAKASAN
- Memastikan semua peralatan yang digunakan dalam keadaan yang bersih, bebas dari pencemaran serta selamat digunakan dengan teknik dan pengetahuan yang tinggi.
- semua peralatan yang digunakan
- semua pekerja
- pengurus pentadbiran
i. mencuci peralatan yang digunakan dengan segera selepas digunakan. Simpan perkakas dan peralatan dalam keadaan yang bersih pada setiap masa.
ii. Elakkan dari membiar peralatan memasak yang digunakan kotor semalaman
iii. Peralatan yang pecah, sumbing, retak perlu di asingkan dengan segera.
iv. Menyimpan peralatan seperti pinggan, mangkuk, periuk, kuali dengan cara menyimpan di rak yang tinggi dan bersih serta jauhkan dari racun serangga, sabun dan alat-alat pembersih.
v. Jangan gunakan semula pinggan mangkuk, penyedut minuman (straw) atau pembalut/ pembungkus makanan jenis pakai buang.
vi. gunakan papan memotong, pisau, penyepit, sudu dan perkakas lain bagi makanan bermasak dan tidak bermasak secara berasingan untuk mengelakkan pencemaran silang diantara makanan
BEKALAN AIR/AIS/STIM
Syarat- syarat penggunaan air, ais & stim:
i. pastikan mengggunakan air yang selamat dari sumber yang sah
ii. pastikan bekalan air mencukupi dan terlindung dari pencemaran dengan gunakan penutup bekas yang tertutup
iii. memastikan ais yang digunakan selamat dan bersih serta disimpan dan terlindung dari pencemaran juga sinaran cahaya
iv. Stim dari sumber air yang selamat dan tidak tercemar pada makanan
2.5 KEPERLUAN AM PREMIS
Memastikan premis dan kemudahan yang disediakan memenuhi keperluan MeSTI.
2.5.2 SKOP
Semua jenis industri makanan di Malaysia termasuk bidang pemprosesan, pembungkusan, penyimpanan, pensetoran dan pengedaran.
- Pengurus pentadbiran
- Semua pekerja
RUANG PEMPROSESAN
( kawasan yang bersih dan selamat digunakan)
SINKI MENCUCI TANGAN
(sinki yang dipenuhi kelengkapan sabun pencuci tangan)
( mempunyai 7 langkah mencuci tangan yang betul )
TANDAS
i. berkeadaan yang bersih, tidak berbau dan tidak rosak
ii. lengkap dengan kelengkapan seperti pencuci tangan, tisu, air yang bersih
iii. kawasan tandas tidak berada di tempat terbuka
BILIK RUANG PERSALINAN
i. mempunyai ruang persalinan yang selamat
ii. ruang persalinan mestilah dijadikan ruang bersalinan dan bukan dijadikan ruang makan
STOR PENYIMPANAN
i. sentiasa dalam keadaan bersih
ii. mempunyai sistem pengudaraan yang baik
iii. mempunyai suhu yang sesuai dengan bahan
iv. merekod bahan tarikh luput setiap bahan termasuk dari mana ia diperolehi
LANTAI
ii. tidak terlalu licin untuk digunakan
iii. mudah dibersihkan
iv. air tidak bertakung
DINDING,SILING, KIPAS,TINGKAP DAN LAMPU
Dinding | |
Siling yang baik dan bersih | |
Kipas yang berfungsi dengan baik serta bersih |
|
Tingkap yang mudah di bersihkan |
|
Pintu pemprosesan | |
Pencahayaan dari lampu yang baik dan berfungsi |
SALIRAN/LONGKANG
I. Saliran bersih meliputi longkang dan parit.
II. Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan
direkodkan.
2.6 KAWALAN MAKHLUK PEROSAK
2.6.1 OBJEKTIF
- Melindungi kawasan premis daripada ancaman makhluk perosak
2.6.2 SKOP
- Keseluruhan premis
2.6.3 TANGGUNGJAWAB
- Pengurus pengeluaran
- Pengawai QA/QC
2.6.4 PROSEDUR
I. Setiap pekerja perlu memastikan bangunan kawasan permis hendaklah sentiasa dalam keadaan yang baik untuk mencegah kemasukan serangga perosak dan menghapuskan kawasan yang berpotensi untuk pembiakan serangga perosak.
ii. Pastikan lubang, longkang dan kawasan dimana berkemungkinan merupakan jalan masuk serangga perosak hendaklah ditutup rapat.
iii. Pastikan semua kawasan luar dan dalam kilang sentiasa diperiksa bagi tujuan mengesan sekiranya ada tanda kehadiran makhluk perosak.
iv. Tiada penggunaan racun di dalam kawasan pemprosesan bagi mengawal makhluk perosak
DPIH 4C
Ulasan
Catat Ulasan