BANGUNAN DAN KEMUDAHAN


Di laman ini , saya bersama rakan sekumpulan akan membentangkan secara keseluruhan tentang produksi syarikat makanan kami iaitu BulBul Puddings Enteprise di mana yang megeluarkan makanan iaitu Sticky Toffee Pudding. 

Di laman ini ialah bangunan dan kemudahan di kedai kami.

2.1 PELAN LOKASI


( Kawasan yang strategi dan mempunyai daya tarikan pelanggan yang tinggi)


Syarat-syarat pemilihan lokasi:

i.  Pemilihan kawasan perlulah di tempat yang mempunyai banyak pengunjung.

ii. Kawasan industri perlu bebas dari pencemaran alam seperti banjir.

iii. Pemilihan lokasi perlu mudah di cari serta mempunyai banyak kemudahan.

iv. Kawasan yang bersih dan selesa.

v. Kawasan yang mudah mencari sumber air bersih.

2.2 PELAN SUSUN ATUR KILANG



2.3 PERALATAN DAN PERKAKASAN 


2.3.1 OBJEKTIF

- Memastikan semua peralatan yang digunakan dalam keadaan yang bersih, bebas dari pencemaran serta selamat digunakan dengan teknik dan pengetahuan yang tinggi.

2.3.2 SKOP

- semua peralatan yang digunakan

2.3.3 TANGGUNGJAWAB

- semua pekerja

- pengurus pentadbiran

2.3.4 PROSEDUR

i. mencuci peralatan yang digunakan dengan segera selepas digunakan. Simpan perkakas dan peralatan dalam keadaan yang bersih pada setiap masa.

ii. Elakkan dari membiar peralatan memasak yang digunakan kotor semalaman

iii. Peralatan yang pecah, sumbing, retak perlu di asingkan dengan segera.

iv. Menyimpan peralatan seperti pinggan, mangkuk, periuk, kuali dengan cara menyimpan di rak yang tinggi dan bersih serta jauhkan dari racun serangga, sabun dan alat-alat pembersih.

v. Jangan gunakan semula pinggan mangkuk, penyedut minuman (straw) atau pembalut/ pembungkus makanan jenis pakai buang.

vi. gunakan papan memotong, pisau, penyepit, sudu dan perkakas lain bagi makanan bermasak dan tidak bermasak secara berasingan untuk mengelakkan pencemaran silang diantara makanan

BEKALAN AIR/AIS/STIM


(Ais,Air&Stim)

Syarat- syarat penggunaan air, ais & stim:

i. pastikan mengggunakan air yang selamat dari sumber yang sah

ii. pastikan bekalan air mencukupi dan terlindung dari pencemaran dengan gunakan penutup bekas yang tertutup

iii. memastikan ais yang digunakan selamat dan bersih serta disimpan dan terlindung dari pencemaran juga sinaran cahaya

iv. Stim dari sumber air yang selamat dan tidak tercemar pada makanan

 

2.5 KEPERLUAN AM PREMIS

2.5.1 OBJEKTIF

Memastikan premis dan kemudahan yang disediakan memenuhi keperluan MeSTI.

2.5.2 SKOP

Semua jenis industri makanan di Malaysia termasuk bidang pemprosesan, pembungkusan, penyimpanan, pensetoran dan pengedaran.

2.5.3 TANGGUNGJAWAB

- Pengurus pentadbiran

- Semua pekerja

RUANG PEMPROSESAN

( kawasan yang bersih dan selamat digunakan)

SINKI MENCUCI TANGAN

(sinki yang dipenuhi kelengkapan sabun pencuci tangan)

( mempunyai 7 langkah mencuci tangan yang betul )

TANDAS


i. berkeadaan yang bersih, tidak berbau dan tidak rosak

ii. lengkap dengan kelengkapan seperti pencuci tangan, tisu, air yang bersih

iii. kawasan tandas tidak berada di tempat terbuka

 

BILIK RUANG PERSALINAN

i. mempunyai ruang persalinan yang selamat

ii. ruang persalinan mestilah dijadikan ruang bersalinan dan bukan dijadikan ruang makan

 STOR PENYIMPANAN


i. sentiasa dalam keadaan bersih

ii. mempunyai sistem pengudaraan yang baik

iii. mempunyai suhu yang sesuai dengan bahan

iv. merekod bahan tarikh luput setiap bahan termasuk dari mana ia diperolehi

LANTAI


i. permukaan lantai yang bersih dan selamat digunakan

ii. tidak terlalu licin untuk digunakan

iii. mudah dibersihkan

iv. air tidak bertakung

DINDING,SILING, KIPAS,TINGKAP DAN LAMPU

Dinding


Siling yang baik dan bersih


Kipas yang berfungsi dengan baik serta bersih

 

Tingkap yang mudah di bersihkan

 

Pintu pemprosesan

 

Pencahayaan dari lampu yang baik dan berfungsi

SALIRAN/LONGKANG

I. Saliran bersih meliputi longkang dan parit.

II. Aktiviti pembersihan dijalankan mengikut prosedur dan

direkodkan.

2.6 KAWALAN MAKHLUK PEROSAK


2.6.1 OBJEKTIF

- Melindungi kawasan premis daripada ancaman makhluk perosak

2.6.2 SKOP

- Keseluruhan premis

2.6.3 TANGGUNGJAWAB

- Pengurus pengeluaran

- Pengawai QA/QC

2.6.4 PROSEDUR

I. Setiap pekerja perlu memastikan bangunan kawasan permis hendaklah sentiasa dalam keadaan yang baik untuk mencegah kemasukan serangga perosak dan menghapuskan kawasan yang berpotensi untuk pembiakan serangga perosak.  

ii. Pastikan lubang, longkang dan kawasan dimana berkemungkinan merupakan jalan masuk serangga perosak hendaklah ditutup rapat.

iii. Pastikan semua kawasan luar dan dalam kilang sentiasa diperiksa bagi tujuan mengesan sekiranya ada tanda kehadiran makhluk perosak.  

iv. Tiada penggunaan racun di dalam kawasan pemprosesan bagi mengawal makhluk perosak

Disediakan oleh:

NURUL AMYLIA BT RUSLAN
(DPH202024606)
DPIH 4C





Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN

KAWALAN OPERASI