KAWALAN KEBOLEHKESANAN(TRACEBILITY)

Di laman blogspot ini , saya bersama rakan  sekumpulan akan membentangkan secara keseluruhan tentang produksi syarikat makanan kami iaitu BulBul Puddings di mana yang megeluarkan makanan iaitu Sticky Toffee Pudding

Seterusnya , di laman "posting" ini pula saya akan menunjukkan tentang kawalan kebolehkesanan yang dilakukan di syarikat kami untuk memastikan kualiti produk kami sentiasa terjaga.

OBJEKTIF

Memastikan produk boleh dikesan di semua peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah

SKOP

Digunapakai bagi produk akhir/ separa siap (dalam pemprosesan)/ yang telah diedarkan

TANGGUNGJAWAB

Pengurus pengeluaran

 

Prosedur

I. Semua produk akhir/ separa akhir perlu mempunyai no. batch/ no. lot/ sebarang penandaan seperti Tarikh luput/ Tarikh pengeluaran/ Tarikh akhir produk dan lain- lain ditentukan sendiri oleh pengusaha.

II. Pekerja perlu mengenapasti semua pembekal sumber bahan mentah yang digunakan

III. pekerja perlu mengenalpasti tempat penjualan semua produk siap yang dihantar kelaur dengan sistem identifikasi batch iaitu tarikh luput produk

IV. Pekerja perlu merekodkan kuantiti produk yang dihasilkan setiap hari mengikut jenis produk

V. Pekerja boleh mengesan balik kuantiti stok yang berada di bengkel dan tempat penjualan sekiranya perlu menarikbalik produk

V. Pekerja boleh mengetahui stok mana yang telah tamat tempoh jangka hayat dan menggantikan stok lama dengan stok baru

 

Tindakan Pertama

i. pengawai bertanggungjawab mengenalpasti produk terlibat

ii. Sahkan produk adalah keluaran kilang atau tidak

iii. Asingkan baki produk yang masih di kilang

 

Tindakan Kedua

i. Kenalpasti produk yang terlibat di pasaran:

a) pembekal

b) penjual

ii. Ambil tindakkan yang perlu (Tarik balik)

iii. Maklum pihak berkuasa

 

Tindakan Ketiga

i. Kenalpasti punca di kilang (semasa proses)

ii. Ambil tindakan yang sepatutnya

Tindakan Keempat

i. Jika masalah berpunca dari bahan mentah, kenalpasti bahan mentah dan pembekal

ii. Ambil tindakan yang sepatutnya

 

Kekerapan

Setiap kali produk siap dikeluarkan

Disediakan oleh:

NURUL AMYLIA BT RUSLAN
(DPH202024606)
DPIH4C

                                      

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

BANGUNAN DAN KEMUDAHAN

PROFIL SYARIKAT DAN POLISI PENGURUSAN KESELAMATAN MAKANAN

KAWALAN OPERASI