KAWALAN KEBOLEHKESANAN(TRACEBILITY)
OBJEKTIF
- Memastikan produk boleh dikesan di semua peringkat pengeluaran makanan, pengedaran dan pembekal bahan mentah
SKOP
- Digunapakai bagi produk akhir/ separa siap (dalam pemprosesan)/ yang telah diedarkan
TANGGUNGJAWAB
- Pengurus pengeluaran
Prosedur
I. Semua produk akhir/ separa akhir perlu mempunyai no. batch/ no. lot/ sebarang penandaan seperti Tarikh luput/ Tarikh pengeluaran/ Tarikh akhir produk dan lain- lain ditentukan sendiri oleh pengusaha.
II. Pekerja perlu mengenapasti semua pembekal sumber bahan mentah yang digunakan
III. pekerja perlu mengenalpasti tempat penjualan semua produk siap yang dihantar kelaur dengan sistem identifikasi batch iaitu tarikh luput produk
IV. Pekerja perlu merekodkan kuantiti produk yang dihasilkan setiap hari mengikut jenis produk
V. Pekerja boleh mengesan balik kuantiti stok yang berada di bengkel dan tempat penjualan sekiranya perlu menarikbalik produk
V. Pekerja boleh mengetahui stok mana yang telah tamat tempoh jangka hayat dan menggantikan stok lama dengan stok baru
Tindakan Pertama | i. pengawai bertanggungjawab mengenalpasti produk terlibat ii. Sahkan produk adalah keluaran kilang atau tidak iii. Asingkan baki produk yang masih di kilang
|
Tindakan Kedua | i. Kenalpasti produk yang terlibat di pasaran: a) pembekal b) penjual ii. Ambil tindakkan yang perlu (Tarik balik) iii. Maklum pihak berkuasa
|
Tindakan Ketiga | i. Kenalpasti punca di kilang (semasa proses) ii. Ambil tindakan yang sepatutnya |
Tindakan Keempat | i. Jika masalah berpunca dari bahan mentah, kenalpasti bahan mentah dan pembekal ii. Ambil tindakan yang sepatutnya |
Kekerapan
- Setiap kali produk siap dikeluarkan
Disediakan oleh:
NURUL AMYLIA BT RUSLAN
(DPH202024606)
DPIH4C
Ulasan
Catat Ulasan